Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
4 september 2002. - Wet houdende toewijzing van een opdracht aan de openbare centra voor maatschappelijk welzijn inzake de begeleiding en de financiële maatschappelijke steunverlening aan de meest hulpbehoevenden inzake energielevering
RMI wet van 26 mei 2002
Beslissing vast bureau, dd. 28/11/2022 houdende de kennisname van het ontwerp van reglement energietoelagen.
Aan de Raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om het reglement energietoelage - dienst welzijn Herne, goed te keuren volgens de tekst gevoegd bij dit besluit.
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement energietoelage goed volgens de hierna vermelde tekst.
Artikel 2: Het reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2023.
Artikel 3: Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 ev decreet lokaal bestuur.
Artikel 1: Algemene voorwaarden energietoelage
§1 De energietoelage wordt toegekend aan alleenstaanden of huishoudens met een laag of bescheiden (gezins)inkomen, die onder de voorwaarden van dit reglement vallen.
§2 De aanvrager dient minstens 18 jaar te zijn.
§3 De begunstigde moet zelf instaan voor de betaling van de energiefacturen.
Voorbeeld: een inwonend kind met recht op leefloon, opent geen recht op de verwarmingstoelage aangezien het niet zelf instaat voor de last van de verwarmingskost.
§4 De aanvragen dienen in bepaalde situaties ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het bijzonder comité sociale dienst (Artikel 2, §2,§3,§4). Wat de aanvragen in artikel 2, §1 betreft, deze dienen ter kennis gebracht worden aan het BCSD. In uitzonderlijke en dringende gevallen kan de voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst de energietoelage goedkeuren via een dringende steun. De toegekende dringende steun wordt op de eerstvolgende vergadering van het bijzonder comité sociale dienst ter bekrachtiging voorgelegd.
§5 Het laten uitvoeren van een energiescan is (eenmalig) verplicht. De aanvraag voor een energiescan is voldoende om de energietoelage goed te keuren. De aanvrager bezorgt nadien het bewijs van de energiescan aan de dienst welzijn. Enkel de door de dienst welzijn aangestelde energie-expert kan deze energiescan uitvoeren. Indien de aanvrager verhuist binnen de gemeente, zal een energiescan van de nieuwe woonst verwacht worden.
Artikel 2: Inkomensvoorwaarden energietoelage
Begunstigden op basis van één van de volgende vier gedefinieerde inkomenscategorieën openen het recht op een verwarmingstoelage.
§1 categorie 1: aanvragers leefloon en equivalent leefloon
Wanneer de aanvrager recht heeft op leefloon of equivalent leefloon, wordt het recht op een energietoelage geopend. Er dient geen bijkomend sociaal onderzoek te worden gevoerd. De toekenning wordt ter kennis gebracht aan het BCSD.
§2 categorie 2: aanvragers collectieve schuldenregeling
Wanneer de aanvrager in collectieve schuldenregeling zit, wordt het recht op een energietoelage geopend. Er dient wel een bijkomend sociaal onderzoek te worden gevoerd, waarbij rekening gehouden wordt met het roerend kapitaal en het leefgeld. De aanvraag dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het BCSD.
§3 categorie 3: aanvragers met een inkomen lager dan of gelijk is aan 125% van het leefloonbedrag
Het gezamenlijk belastbaar inkomen en /of niet-belastbare inkomen van het meest recente jaar wordt afgetoetst met het leefloonbedrag dat van toepassing is op een alleenstaande persoon of gezin van datzelfde aanslagjaar. Het inkomen wordt verhoogd met een toeslag van 1000,00 euro per kind ten laste. Een kind met een handicap (minstens 66% of 9 punten) telt voor twee kinderen. Indien blijkt dat het inkomen lager is of gelijk is aan 125% van het leefloonbedrag valt de aanvraag onder categorie 3.
Wanneer de huidige situatie sterk afwijkt van het meest recente aanslagjaar wordt het inkomen van de laatste drie maanden in rekening gebracht.
De aanvraag dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het BCSD.
§4 categorie 4: aanvragers met een inkomen lager dan of gelijk aan 150% van het leefloonbedrag
Het gezamenlijk belastbaar inkomen en /of niet-belastbare inkomen van het meest recente jaar wordt afgetoetst met het leefloonbedrag dat van toepassing is op een alleenstaande persoon of gezin van datzelfde aanslagjaar. Het inkomen wordt verhoogd met een toeslag van 1000,00 euro per kind ten laste. Een kind met een handicap (minstens 66% of 9 punten) telt voor twee kinderen. Indien blijkt dat het inkomen lager is of gelijk is aan 150% van het leefloonbedrag valt de aanvraag onder categorie 4.
Wanneer de huidige situatie sterk afwijkt van het meest recente aanslagjaar wordt het inkomen van de laatste drie maanden in rekening gebracht.
De aanvraag dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het BCSD.
Artikel 3: Vermogensvoorwaarden energietoelage
§1 Eigenaars die meer dan één onroerend goed in 100% volle eigendom bezitten, komen niet in aanmerking voor deze toelage.
§2 Spaargelden worden aanzien als een roerend kapitaal. Analoog artikel 27 van het koninklijk besluit van 11 juli 2002 houdende het algemeen reglement betreffende het recht op maatschappelijke integratie – bijwerking tot 1 juni 2017, wordt er rekening gehouden met volgende bedragen:
1. Roerend kapitaal onder 6200,00 euro: het roerend kapitaal wordt niet in rekening gebracht.
2. Roerend kapitaal tussen 6200,00 euro en 12 500,00 euro: 6% van het roerend kapitaal wordt in rekening gebracht.
3. Roerend kapitaal boven 12 500,00 euro: 10% van het roerend kapitaal wordt in rekening gebracht.
Artikel 4: Bedragen energietoelage
De bedragen van de energietoelagen worden als volgt aan de vier categorieën toegekend:
§1 Begunstigden op basis van categorie 1, openen het recht op een energietoelage t.w.v. 600,00 euro.
§2 Begunstigden op basis van categorie 2, openen het recht op een energietoelage t.w.v. 600,00 euro.
§3 Begunstigden op basis van categorie 3, openen het recht op een energietoelage t.w.v. 400,00 euro.
§4 Begunstigden op basis van categorie 4, openen het recht op een energietoelage t.w.v. 200,00 euro.
Artikel 5: Toekenningen tweede of derde energietoelage
§1 Begunstigden op basis van inkomenscategorie 1, 2 en 3 kunnen op jaarbasis meermaals, twee tot drie keer, recht openen op een energietoelage. De tweede en/of derde energietoelage wordt niet automatisch toegekend. Er dient een uitgebreid sociaal onderzoek te worden gevoerd. De toekenningen dienen steeds bekrachtigd te worden door het BCSD.
§2 Begunstigden die behoren tot categorie 4 openen geen recht op een tweede energietoelage.
Artikel 6: specifieke voorwaarden energietoelage
§1 De energietoelage dient aangewend te worden voor de (af)betaling van energiefacturen. De toelage wordt pas op de rekening van de aanvrager gestort na het leveren van een bewijs van betaling van de factuur. In het geval dat de aanvrager onvoldoende middelen heeft om de factuur vooraf te betalen, wordt het bedrag van de toelage (of een deel van het bedrag) rechtstreeks overgeschreven op de rekening van de leverancier.
§2 Begunstigden waarbij een energietoelage aangewend wordt voor de bestelling van stookolie dienen, indien mogelijk, deel te nemen aan de gezamenlijke groepsaankoop stookolie, georganiseerd door het lokaal bestuur Herne.
Artikel 7: Afwijkingen en uitzonderingen op het reglement energietoelage
§1 Een afwijking van het reglement is mogelijk, de hulpvraag van de aanvrager m.b.t. een energietoelage dient steeds met een uitgebreid sociaal onderzoek onderzocht te worden en op een dossierbespreking van de sociale dienst met de maatschappelijk werkers en de voorzitter te worden besproken. Afwijkingen dienen steeds ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het bijzonder comité sociale dienst.